Studenter har det allt svårare med ekonomin

Det blir inte direkt lättare att vara student, i alla fall inte sett till hur det ofta står till med studenters ekonomi. Saker och ting blir dyrare och studenterna har mindre och mindre pengar i plånboken. Frågan är hur detta kan komma att påverka framtidens studerande.

Studenter är duktiga på att hålla reda på sin ekonomi på ett sätt, man försöker jobba extra, samla lån, lägga undan pengar och leva billigt. Men, det räcker tyvärr inte till och studenter visar sig ah en riktigt dålig ekonomi. Varannan student klarar sig inte på studiemedlet och det behöver ske en förändring för att framtidens studerande ska klara sig bättre. Annars kommer förmodligen färre välja att plugga vidare.

Många missnöjda med sin ekonomiska situation

Enligt en artikel i Civilekonomen upplever allt fler studenter ett större missnöje med sin ekonomi än tidigare, detta visar en undersökning som CSN har gjort. Som student gäller det såklart att hushålla med sina pengar men det är inte alltid som det hjälper. Det kostar att leva, även som student och många väljer att jobba extra för att kunna klara sig. Många säger att studiemedlet knappt täcker 75 procent av deras kostnader som studenter. Allt kostar ju, och det är lätt att se hur pengarna försvinner:

  • Busskort (ca 700 kronor per månad i Stockholm)
  • Mat (från 2000 kronor per månad)
  • Bostad (från ca 4000 kronor per månad och uppåt)
  • Räkningar
  • Studieböcker
  • Fritidssysslor

Bidraget borde höjas

Även i en artikel från Di skriver man om enkäten från CSN, som visat på nya sämre resultat vad kommer till studenters ekonomi. SFS kräver att studiemedlet ska höjas, och då inte lånet utan bidragsdelen. Detta är viktigt för att en högre utbildning ska vara möjlig för fler. Fortsätter det så här så kan det bli så att endast de som har mycket pengar kommer kunna att studera vidare. Även i en artikel från SVD skriver man om studenters ekonomi, men här om en undersökning som Nordea gjort. Där uppger varannan student att denne inte klara sig på sitt studiemedel och att man är behov av andra inkomster för att klara sig. kvinnorna har det desto sämre än männen dessutom, 70 procent anger att de har svårt att klara ekonomin bland kvinnorna och 50 procent av männen säger samma sak.

Scroll to top