Få studentekonomin att gå ihop

Studentlivet bjuder på många nya erfarenheter och upplevelser. Bland annat är det som student som många lär sig att leva på en liten budget. Men trots lite pengar i plånboken finns det många sätt att lyxa till vardagen.

Tio tusen kronor i månaden. Det är vad många studenter har att leva på i dag. Det ska räcka till hyra, mat, nöjen och inte minst all kurslitteratur. Den som får fullt studiestöd från CSN har ungefär så här mycket att leva på varje månad. Ibland går det inte alls att få det att gå ihop, och då är det okej att ta lån om det krisar för att lösa situationen. För att ha råd att betala tillbaka lånet krävs kanske lite extra ansträngning för att på pengarna att räcka.

Snåla nöjen

Många förknippar nöjen med inträdesavgifter och biljetter som kostar pengar. Så behöver det inte vara. Det finns många nöjen som är billiga eller rent av gratis. Som student kanske en föreläsning på biblioteket kan räknas som nöje, eller en heldag med picknick i det lokala naturreservatet. Många museum och kommunala utställningar har gratis inträde eller är billiga att gå in på. Även biografer har ibland specialvisningar på dagtid för en billigare peng.

Att hitta på saker i grupp kan också bli billigare. Är man många som delar på bensinkostnader kan en utflykt till en sevärdhet i närheten bli nästintill gratis.

Billig mat

Mat är ofta den största utgiften i ett hushåll efter boendekostnad. Här finns mycket pengar att spara. Nudlar är klassisk studentmat men det är inte särskilt näringsrikt. Genom att titta på vilka erbjudanden matbutikerna har när du handlar kan du spara riktigt mycket pengar. En del varor är billigare under vissa säsonger och genom att anpassa menyn efter årstiderna kan du spara massor.

På internet finns många recept och tips på billig mat att laga. Det blir också ofta billigt att göra ett storkok som sedan räcker till hela veckans middagar. Fyll till exempel ut köttfärssåsen med rivna morötter och majs så räcker den längre och blir betydligt billigare. Det är också mycket billigare att att äta knäckebröd eller baka eget bröd istället för att köpa färdigt bröd i butik.

Den som tänker efter och planerar kan få även den minsta budget att räcka lite längre.

Scroll to top