Tre tips till dig som vill starta eget

Många drömmer om att starta eget. Med eget företag kommer möjligheten att styra över sin tid, men även många risker. För att lyckas som egen företagare är det viktigt att exponera ditt företag, ha koll på budgeten samt våga be omgivningen om råd.

Att starta eget företag är både spännande, utvecklande och läskigt. Det innebär många risker och ofta oförutsedda hinder på vägen, men samtidigt det mest utvecklande du kan göra. Att starta eget är ett stort steg och det är stor skillnad på att driva eget bolag jämfört med att vara anställd. Även om du som företagare kan styra över din egen tid är det ofta ett mycket tidskrävande jobb. Här följer tre tips om vad du som ny företagare bör tänka på.

Exponering och marknadsföring

Att exponera och marknadsföra ett företag är ofta dyrt. Ett nystartat företag har sällan en stor budget för detta. Sanningen är dock att du måste synas om du vill sälja dina varor eller tjänster. Det finns otaliga sätt att exponera ditt företag på och det är viktigt att du väljer de sätt som passar ditt företag bäst. Börja med att fixa en hemsida och att fundera på vem din målgrupp är. Därefter kan du testa olika former av marknadsföring som exempelvis

  • Mässor och event som är utmärkta tillfällen att effektivt träffa potentiella kunder. Se till att ha rollups för bra exponering så att ditt företag sticker ut ur mängden.
  • Sociala medier där du successivt kan bygga upp varumärket och kommunicera med följare.
  • Google adwords där du kan betala för att generera trafik till hemsidan.

 

Ha koll på siffrorna

Många ser eget företagande som ett sätt att förverkliga sig själva och sina idéer. Att brinna för sin idé och för skapandet är en mycket viktig komponent, men det är minst lika viktigt att ha koll på ekonomin i företaget. Företaget måste generera intäkter som överstiger kostnaderna i det långa loppet. Många nya företagare tror att det ska gå snabbare att generera intäkter än vad det faktiskt gör, vilket kan leda till mycket stress över den finansiella situationen. Det är vanligt att företag går back i början då kostnaderna är högre än intäkterna. Det är inte ovanligt att nya företag och startups saknar intäkter de första åren. Det är viktigt att du som företagare håller koll på siffrorna så att kostnaderna inte rusar iväg. Alla företag är olika och vissa kräver mycket kapital i början medan andra kan starta med relativt små medel.

När du har kommit igång är det viktigt att göra en detaljerad budget. Sammanställ dina förväntade intäkter och kostnader under det kommande året. På så sätt får du en överblick över vad som krävs för att gå runt. Som ny företagare behöver du även sätta dig in i moms, sociala avgifter och eventuella avdrag.

Nätverka och våga be om råd

Att starta och driva eget företag är många gånger ensamt. Därför är det extra viktigt att bygga nätverk för att bolla idéer. Våga be om hjälp och fråga din omgivning. Att driva företag innebär att du måste ta dig an många roller och nya uppgifter. Det finns många som har befunnit sig i liknande situation och som redan har kompetensen. Ställ frågor, även till folk du inte känner.

Scroll to top