Konsten att klara sig ekonomiskt

Oavsett vad man studerar är studietiden för de flesta studenter en period då man lever på nudlar och lånade pengar. Rum för olika utsvävningar finns det oftast inte, även om man ibland kan välja att lägga sina pengar på att festa hellre än att lägga sina pengar på mer praktiska saker. Kanske är det också det som är charmen med det hela. Att för några år verkligen leva det klassiska och traditionella studentlivet. Men hur kan man göra om man ändå vill ha en ekonomisk buffert, och ibland kunna tillåta sig själv det man skulle önska?

  • Satsa på ett extrajobb. Ett extrajobb måste kunna kombineras med studierna men kan vara alltifrån att passa barn till att hjälpa andra med flyttstädning.
  • Gör en månadsbudget och följ sedan upp vart pengarna har gått. På så sätt kan man lättare se vilka utgifter som är överflödiga och skulle kunna dras ner på.
  • Mat är ofta en av de största utgifterna man har som student. Att laga sin egen mat blir alltid billigare än att äta ute. Även om man är student lönar det sig därför att göra matlådor och ta med sig eget mellanmål till föreläsningar.

Att jobba vis sidan av studierna kan dock vara krävande, och det är en fördel att ha ett flexibelt jobb som till viss del kan anpassas till studierna. Under vissa veckor, inför tentorna, kommer man troligtvis att behöva satsa mer på egen studietid än under de övriga veckorna. Ett jobb vid sidan av studierna bör aldrig få påverka ens studieresultat.

Scroll to top