Sadelstol – ett försvar mot sittsjukan?

Många av oss, och särskilt de som jobbar på kontor, sitter för mycket. En stillasittande livsstil kan leda till diverse hälsoproblem. Hur kan en kontorsarbetare minska risken för att drabbas av sittsjukan?

När vi tänker på hälsorisker på jobbet tänker vi lätt yrken som är förbundna med farliga aktiviteter. Men total inaktivitet kan vara precis lika farligt som ett riskfyllt arbete. Som tur är finns det lösningar som förebygger stillasittandets negativa hälsoeffekter.

  • Sadelstol – ett bättre alternativ till den vanliga kontorsstolen. I en sadelstol sitter du i ryttarställning, vilket är avslappnande samtidigt som det förbättrar din hållning. Det aktiverar muskelgrupper som är vilande i en vanlig kontorsstol.
  • Pilatesboll – håller dig i rörelse. Aktiverar, i likhet med sadelstolen, rygg- och magmuskulaturen i en annan utsträckning.
  • Ståmatta – en lösning för den som vill vara verkligt ambitiös i sina försök till hälsosammare arbetsvanor. Allra bäst är det nämligen att stå och jobba. Något som kräver ett höj- och sänkbart skrivbord, och helst även en ståmatta som minskar belastningen av knäna.

Hur sjuk blir du av din stol?

Hur många timmar sitter du om dagen? Svaret på frågan påverkar hur länge du lever, menar experterna:

Sitter du still i långa perioder så förkortar det livet med flera år. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och förtida död ökar. – Expressen

Tillståndet har börjat kallas för ”sittsjukan”, och tros bero på att vår fettförbränning och hormonella frisättning påverkas negativt då stora muskler är inaktiva. Tyvärr hjälper inte heller regelbunden träning mot sittsjukan, eftersom vi sitter uppemot 60 procent av all vaken tid. Det bästa är att byta ut sin stol eller stå en del av arbetsdagen, och att ta regelbundna pauser då du reser dig och går en stund.

Scroll to top