Rätt studiemiljö ger goda resultat

Alla som pluggar på universitet eller högskola måste ha en strukturerad studieteknik för att kunna klara sina tentor och uppgifter. Men det finns också många andra faktorer som har inverkan på pluggandet. Att hitta ett inre lugn och en miljö där man kan avskärmas från omgivningen för att kunna prestera och få bästa möjliga resultat är viktigare än man kan tro.

Bra studieteknik är superviktigt, och att sitta på sitt studentrum eller i sin lägenhet och studera är såklart alltid bra, men det är också fördelaktigt att emellanåt byta miljö för att öka på sitt flow och få mer inspiration. På universitet och högskolor finns det ofta många ytor, rum och lokaler ämnade för just detta ändamål men tyvärr kan det många gånger vara svårt att koncentrera sig i sådana miljöer. Det kan ofta bli stimmigt och snackigt på dessa ställen på grund av studenter som sitter med grupparbeten och diskuterar, genomströmmande människor och slammer från caféer och restauranger. Man kan inte ändra på utomstående krafter och andra människor, och för att dessa miljöer ska bli så optimala för studier som möjligt kan det vara bra att kontakta skolans ledning eller studentkåren och föreslå inskaffande av bordsskärm till skrivborden med avskärmande och ljuddämpande effekt.

Inre lugn och disciplin

För att hitta ett inre lugn är meditation ett bra alternativ och det finns många olika metoder att testa. I Aftonbladet skriver man att meditation bygger på att utövaren skapar ett medvetandetillstånd som väcker mentalt lugn och ger kroppslig avslappning. Sådana metoder har visat sig fördelaktiga för högpresterande personer som studenter exempelvis. Att vara disciplinerad i sig själv är också något som är viktigt, men det är inte alltid lätt. Författaren Stefan Ekberg säger till Dagens Nyheter:

– Den som ger upp förlorar alltid. Den som fortsätter kämpa når alltid någon sorts vinst. Vi människor är jättelata. Dessutom är världen skrämmande rik på distraktioner. Därför gäller det att disciplinera sig och göra det man måste.

Scroll to top