Bli ett mingelproffs

Alla har vi någon gång varit på en jobbmässa eller liknande situation där det krävs en hel del mingel, men att mingla är en konst och det är inte alla som vet hur man ska mingla på rätt sätt – men det tänkte vi ändra på idag.

Tidigare har vi skrivit om hur jobbmässorna i anslutning till studenttider är fulla med hungriga ungdomar som söker jobb eller nätverkar, men för att lyckas med detta gäller det att man sticker ut och vet vad man håller på med och det är inte det lättaste alla gånger. Speciellt när man är nyexad student som aldrig satt sin fot på jobbrelaterade evenemang tidigare. Turligt nog finns en hel del smarta knep att använda sig av och några av de allra bästa tipsen kommer från Metro Jobbs experter – och dessa vill vi dela med oss av idag.

Så blir du ett riktigt mingelproffs på nolltid:

 1. handskakHa koll på din roll – du är arbetssökande och är på mässan för att träffa potentiella arbetsgivare så se till att du vet vad ditt mål är med minglet för att enklare veta vad du vill samtala om och hur du ska agera i sammanhanget.
 2. Våga öva – alla är inte experter på en gång, så öva med vänner i form av lite rollspel innan du beger dig till mässan och om möjligt kan du alltid försöka ta reda på vilka som kommer vara där och vad du vill säga till dem.
 3. Våga inleda samtal – ett mingel förutsätter att du ska prata och engagera dig i samtal så var inte rädd för att gå fram till folk och konversera och ta plats.
 4. Var inte klängig – syftet att mingla är att träffa många på kort tid och därför är det en oskriven regel att inte klänga sig fast vid en specifik monter eller person, när samtalet är över så se till att gå till nästa.
 5. Var inte för pushig – att sälja in sig själv är viktigt, men överdriv inte och låt den andre få vara med i konversationen också, viktigt att visa vem man är men samtidigt lyssna på den andre, kom ihåg att ni bygger en relation och att du kan få chans att sälja in dig själv mer vid ett annat tillfälle.
 6. Positiv, glad och inbjudande – var positiv och berätta inte om dåliga dagar eller prata illa om någon annan, visa dig själv från din bästa sida och med ett leende kan man komma långt.
 7. Ge och ta – lyssna, ställ motfrågor och var intresserad, ingen orkar prata med någon som enbart fokuserar på sig själv.
 8. Avsluta konversationen snyggt – avbryt inte någon mitt i en mening eller bara vänd på klacken och gå, vänta in ett bra tillfälle att tacka för dig och gå vidare för nästa men innan du går: se till att ge ditt visitkort och önska att ni pratar mer vid ett senare tillfälle.

Detta ska du undvika under ett mingel

Något att minnas på ett mingel är att det finns en del saker som du också ska undvika för att inte göra ett dåligt intryck. På mingel är det trots allt första intrycket som är det viktigaste. Därför bör du undvika att:

 • Prata för länge med samma individ eller grupp
 • Prata för mycket om dig själv och inte fråga om de andra
 • Bli för privat, ingen vill höra om din senaste kärleksrelation eller bråk med din mamma
 • Vara negativ och otrevlig
Scroll to top