Ordning och reda ger studiero

Det är inte ovanligt att man får lyssna på människor som stolt skryter om sitt organiserade kaos. Men faktum är att det alltid är bättre att organisera upp och märka sina papper och mappar. Att få ordning och reda kan vara avgörande för hur du lyckas med dina studier. Det, och några andra smarta tips, kan leda dig till bättre studieresultat.

Det kan vara skrämmande att börja på en högskola och bli tvungen att lära sig hur man tar till sig och värderar information på ett sätt man inte gjort tidigare. En viktig sak man lär sig på högskolor och universitet är att forska och sålla ut information. Det är därför god tid att du själv börjar ordna din plugghörna ungefär som på ett bibliotek. Införskaffa bra kontorsmaterial och få ordning och reda. Relevant litteratur på sin plats, pennor, kompendium, exempeltentor och annat i egna mappar för sig.

Studiero eller studie-oro?

Studiero kommer inte av sig själv. Däremot verkar det som att studie-oron gör det desto lättare. Att känna sig lugn och i fas med sina studier är en färdighet, något man kan öva på. Skaffa en veckokalender som du kan ha vid ditt skrivbord där du kan sätta upp lite egna deadlines. Ha som mål att lägga minst 6 timmar varje dag på dina studier – om du pluggar heltid – och låt helgen då vara helg från och med fredag kväll. På det sättet skapar du tydlig struktur och behöver inte ha bakisångest och studieångest på samma gång.

Lär känna din inlärningsstil. Även om din institution är den som lägger upp föreläsningar och seminarier för att underlätta för inlärningen kanske du vet bäst vilket som funkar på dig. När du ska ta till dig all information kan du prova variera sättet att ta in det på. Kolla på en dokumentär om ämnet för att komplettera det du har läst, eller ring en kursare för att diskutera något avsnitt du inte förstår. Läs mer om inlärningstekniker här. 

Andra tips kan vara:

  • Träning. Tips på vad du kan träna hittar du exempelvis i den här artikeln.
  • Belöna dig själv på olika sätt när du tagit dig igenom tuffa perioder.
  • Lägg mobilen åt sidan. Det finns paradoxalt nog appar som kan hjälpa dig med det.
Scroll to top