Blancolån – vad är det?

De snabba lånen ökar lavinartat i Sverige. Men vad är egentligen ett blancolån? Och vad ska man tänka på innan man lånar pengar utan säkerhet?

Ibland behöver man pengar snabbt, då kan till exempel ett blancolån från Euroloan vara en tänkbar lösning. Men vad innebär det att ta ett blancolån, och vad skiljer dem från andra lån?

När en bank beslutar om huruvida en kund får låna pengar eller inte gör de först en bedömning om dennes kreditvärdighet – med andra ord: de förutsättningar som denne har att betala tillbaka pengarna. Vilka säkerheter som finns från låntagarens sida är vad som avgör räntan på lånet. De tar bland annat arbetssituation, lön och eventuella betalningsanmärkningar i beaktning. Ett blancolån är ett lån utan säkerheter – och som därför ofta har en hög ränta.

Att tänka på innan man tar ett blancolån

Det är viktigt att få en överblick av marknaden. Bankernas erbjudanden skiljer sig ofta – räntorna kan ligga på allt från 3,5 till 30 procent. Och det är inte säkert att storbankerna ger dig en bättre deal:

Det är inte alltid storbankerna ger bättre ränta, det är ganska bra att kolla några av de mindre aktörerna. Precis som med bolån ska man inte bara ta det första erbjudandet man får. – Expressen

Man ska dessutom vara säker på att titta på rätt räntesiffror – den effektiva räntan, inte den nominella. Eftersom det är denna siffra som representerar lånets faktiska kostnad. Om man känner sig osäker på vad ett lån kommer få för månadskostnad är det enkelt att räkna ut detta med hjälp av Konsumenternas Bank- och Finansbyrås lånekalkyl.

Scroll to top