Lån och skulder

Innan man tar ett lån kan det vara bra att veta vad som är vad och att ett lån medför kostnader som påverkar ens personliga ekonomi. CSN-lån är ett studielån som gör att du kan leva och bo medan du studerar, detta kan du betala av under hela ditt liv. Det kan du inte med snabba lån.

 

Så funkar lån och skulder är en grundläggande genomgång som kan vara värt en läsning innan du ansöker. Där beskrivs bland annat kostnad för utebliven ränta, att skulder kostar pengar samt att det finns andra värden än de ekonomiska.

 

Lån kan vara en investering i dig själv

 

Ett värde som ett lån kan ge är erfarenhet och investering i sig själv. Ett sådant lån är till exempel studielån som en tar när en vill plugga på universitet eller högskola. I Veckans Affärer går det att läsa om hur det nu ska bli rekordlåg ränta på studielån under år 2018. Räntan i sig beräknas på det sättet att den blir ett genomsnitt av statens lånekostnad de senaste tre åren, något som innebär att CSN-räntan släpar efter både när lånekostnader ökar och minskar. Men nu verkar det alltså som att räntan blir riktigt, riktigt låg.

 

  • Räntan på CSN-lånen väntas sänkas till rekordlåga 0,13 procent för 2018
  • För 2017 har räntan på studielån legat på 0,34 procent
  • 1,5 miljoner människor har studielån i Sverige
  • Den genomsnittliga låntagaren med en skuld på omkring 134 000 kronor

 

Lånar du pengar hos CSN brukar du i regel ligga i skuld många år, detta eftersom räntan är så låg att du med lätthet kan betala av under lång tid. Men var i Sverige befinner de som har mest skulder hos denna myndighet? I en artikel i SVT går det att läsa om hur Uppsala är det län som ligger i topp i landet vad gäller just andelen invånare med CSN-skuld. Totalt är boende i Uppsala län skyldiga Centrala studiestödsnämnden hela 10 miljarder kronor. Det är med andra ord en hel del pengar.

 

I dagarna får ungefär 1,5 miljoner personer besked om sina studieskulder och totalt sett är låntagarna som tagit CSN-lån för sina utbildningar och kurser, skyldiga svenska staten hela 217 miljarder kronor. De i landet med lägst skulder hittar man för övrigt i Dalarnas län. Skuldsättningen har under senare år successivt ökat och det beror främst på höjningar av lånemedlet.

Scroll to top