Viktigt att veta om lån

Vi tar allt fler konsumtionslån och krediter, det är viktigt att räkna på totalkostnaden innan en bestämmer sig för att ansöka om ett lån.

 

Det enda alternativen som finns till handa när du behöver låna pengar snabbt är högkostnadskrediter, så kallade smslån. Dessa betalas ut direkt till bankkontot även under obekväma tider som på kvällar och helger och har kortare återbetalningstid än andra lån.

 

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur konsumtionslån och krediter utan säkerhet utan säkerhet går på frammarsch. De har fördelen att de är lätta att ta men kan komma att kosta dig mycket om du inte kan betala tillbaka i tid. Det som är viktigt att förstå är att allt ska betalas tillbaka, ta alltså inte ett lån för att klara av att betala av ett annat, det gör att problemen läggs på hög och det skapar vidare en allt högre kostnad.

 

I Dagens Industri skrivs det vidare om hur den norska finansinspektionen, Finanstilsynet, föreslår begränsningar av konsumtionslån. Ännu har inget beslut tagits dock.

 

Tänk på detta innan din låneansökan

 

Innan du lånar pengar är det bra att tänka igenom en del saker. Frågor du ska kunna besvara innan du accepterar eller ansöker om ett lån är bland annat:

 

  • Får du lösa lånet i förtid eller delamortera utan att betala extra? Du kanske blir erbjuden ett lån med bättre villkor. Då kan det vara ekonomiskt att byta.
  • Finns det några dolda kostnader i form av aviavgifter eller liknande? Kan du betala med autogiro utan extra kostnad?
  • Vad händer om du blir långtidssjuk eller arbetslös? Kan du teckna en försäkring mot det?
  • Kostar det något att ansöka om lån? Detta ska du aldrig acceptera.
  • Är lånegivaren med på svarta listan?
  • Är lånegivaren registrerad och anmäld hos Finansinspektionen?
  • Misstänker du att lånegivaren vill gömma sig ska du välja en annan bank. Se upp för lånegivare som vill veta lite mer av dig än du vill berätta, som lösenord eller inloggningsuppgifter till din bank eller annan känslig information.
  • Vad händer om du skulle glömma betala eller betala för sent?
  • Vet du vad ditt lån kommer att kosta dig? Lägg ihop alla kostnader och ta en sista funderare om det verkligen är värt det.

 

Källa: Expressen Dina Pengar, Låneguide

 

 

Scroll to top